Translate

söndag 31 augusti 2014

Boktips: Att avslöja en lögn



Beskrivning
Kan du se på en annan människa om han eller hon ljuger? Om du valt att jobba inom till exempel rättsväsendet, socialtjänsten, sjukvården eller försäkringsbranschen tvingas du göra tillförlitlighetsbedömningar i ditt arbete. Denna bok gör en genomgång av forskningsläget kring lögndetektion utan hjälpmedel och ger exempel och tips för att hjälpa dig att förbättra förmågan att avslöja lögn. Boken vänder sig både till studenter och yrkesverksamma.


Intressant bok där man går igenom olika metoder att avslöja lögner i en utredning. Man kan väl säga som så att de flesta metoder fungerar inte enligt författaren. Däremot rekommenderas det att utredaren ska lyssna på parten i den utsträckning det går för att samla så mycket information som möjligt. Och att man gärna ska hålla information hemligt för parten för att få honom / henne att försäga sig, vilket resulterar till att man faktiskt kan avslöja en lögn.

Socialstyrelsen är medveten om bristande kompetens hos socialsekreterarna.

Intressant artikel från "Hjärta Mot och Styrka. Intervju med Bo Edvardsson som har skrivit boken ”Kritisk utredningsmetodik”.

Intervjuven lyder under rubriken "Utredningar baseras på skvaller" och tar upp brister som kan förekomma i olika utredningar hos Socialtjänsten. Men ställer även frågan till Åsa Börjesson, chef för Socialstyrelsens social­tjänstavdelning som bekräftar enorma brister inom Socialtjänsten.

- Det förekommer i olika hög utsträckning att man inte styrker källor och så vidare. Vi försöker råda bot på det på flera sätt. Vi har just tagit fram en ny handbok om barnavårdsärenden som ska ut till kommuner i hela landet efter nyår, i samband med konferenser på temat. Vi har även tagit fram ett datoriserat utvecklingssystem med manualer och rutiner för utredningar, som också ska ut till kommunerna. Något speciellt kontrollsystem är svårt att införa, menar Åsa Börjesson. Det viktigaste är att socialtjänsten har bra rutiner och arbetar systematiskt. Bristande kompetens hos utredarna är ett av problemen, och även där går Socialstyrelsen nu ut med råd till kommunerna.

Hemundervisade, blev anmäld till socialtjänsten

Radioprogram hos Sveriges Radio: Skolministeriet - Hemundervisning förbjudet

Familjen Sandberg på Öland undervisar tre av sina barn hemma. Men sedan den nya skollagen infördes under sommaren 2011 är det i stort sett förbjudet att göra så såvida man inte har synnerliga skäl, som till exempel en svår sjukdom. Det har man inte i familjen Sandberg, och de är nu anmälda till socialtjänsten.


Sonen berättar i början att han blev mobbad av de äldre barnen för t.ex. att han var rödhårig. Man såg hemundervisning var ett alternativ då sonen var orolig i skolan.

Wallenberg tjänar pengar på LVU

Intressant artikel i UNT.se, "Kommunens utbetalningar göder företag"

Det verkar som om Socialtjänsten i Uppsala, säkert i flera kommuner slår hål i budgeten. För höga utgifter, samtidigt så finns höga vinster i privata vårdföretag.

"
Nåjdens affärsidé är att ordna fram och stötta familjehem för barn som blivit omhändertagna av socialtjänsten.
Kommunen betalar Nåjden 70 000 – 90 000 kronor per familjehem i månaden vilket ska täcka såväl familjens löner och omkostnader liksom Nåjdens konsultinsatser åt familjen.
Under 2013 betalade Uppsala kommun ut 8,5 miljoner kronor till Nåjden. Företaget, som ägs av familjen Wallenbergs Investor, redovisade under 2013 en vinst på 16 miljoner kronor medan vinstmarginalen hamnade på 25 procent, vilket är tre gånger så högt som branschsnittets 8 procent.
"

"Privata vårdbolag tjänar mer pengar än bolag i andra branscher. Det gäller i synnerhet behandlingshem för människor med sociala problem. Ett av bolagen, som ägs av finansfamiljen Wallenberg, drog in 717200 kronor per anställd 2012. Vinsten kommer sig av att kommunerna betalar mellan 1600 och 2800 kronor om dagen för varje person som behandlas."

Källa

fredag 29 augusti 2014

Är Attendo´s verksamhet laglig?

Funderar kring ett tidigare inlägg "Socialsekreterare anmäld för korruption", socialsekreterare i Uppsala som både jobbar som utredare och på ett familjehem för barn.

Nu är det som så att Attendo söker fler socialsekreterare som de senare hyr ut till kommuner. Samtidigt driver Attendo 250 familjehem runt om i Sverige.
Man skriver att socialsekreterarna ska vara goda ambassadörer, (representatn / sändebud).

Får det vara så här?

torsdag 28 augusti 2014

Socialtjänsten i Luleå förstörde mammans hus.

Fann denna nystartade blogg av Ann-Christine L. Hon berättar att socialtjänsten i Luleå förstörde hennes hus under en handräckning.

Den 28 februari 2013 när jag är på sportlov med mina fyra barn, så slår Luleå kommuns Socialsekreterare Viola S. in tre glas fönstret i hallen med polis handräckning. På natten blir det -28 grader ute och huset i Niemisel fryser sönder, på bilderna syns frysskadorna på elementet och vattenskadan på korkmattan.

Den 2 mars på min 39 års dag, slår Socialsekreterare Viola Stålnacke till igen med polis handräckning och hämtar alla fyra barnen hos deras mormor och morfar.

Socialtjänsten bedömde omhändertagandet efter att Ann-Christine inte behandlade hennes sons epilepsi- anfall, fast han inte hade fått något anfall på flera år. Nu har man dessutom flyttat hennes fyra barn ner till Rättvik utan att informera mamman, det är ca 80 mil och mer än 10 timmars bilfärd enkel resa.

onsdag 27 augusti 2014

Attack mot socialtjänsten i Köping

Det var på måndagsmorgonen som personal på socialtjänsten i Köping upptäckte flera fall av skadegörelse.
Någon gång under helgen har någon eller några kastat sten eller skjutit mot tre fönster.


Källa

Utredningar ökar i hela landet

Antalet barnavårdsutredningar har ökat med cirka 34 procent under 2013, bland annat genom att satsa på att tidigare upptäcka barn i behov av stöd. Ökningen är en tendens som finns i hela landet.

Särskilt förskola och skola har ökat sin rapportering av misstänkt psykosocial ohälsa i familjer.


Källa

tisdag 26 augusti 2014

Tiggeri

Idag gav jag 20 kronor till en tiggare utanför affären. Läste ett inlägg från en S-politiker i Expressen, att man skulle undvika detta och att detta kan leda till ett stopp på tiggeri.

Enligt honom bör personer som tigger i Sverige själva kontakta socialtjänsten och se om de har rätt till stöd.
Själv kommer han som socialnämndsordförande inte att agera i tiggerifrågan. – Om det inte framkommer att barn är inblandade. Då måste jag göra en orosanmälan, säger han.


Jag ska fortsätta skänka pengar till dessa romska tiggare.

lördag 23 augusti 2014

Socialtjänstens handläggare Är farliga!



Läs även, ”Inkompetenta socialarbetare ödelägger liv” --- Peter Althin och Anton Strand: Skyll inte på systemfel i socialtjänsten – det är personalen som är problemet

Socialsekreterare anmäld för korruption


Förra veckan berättade UNT om en annan anställd på barn- och ungdomsenhet söder, som samtidigt var föreståndare för två hem för vård eller boende. Kvinnan och hennes chefer har polisanmälts för korruption.

UNT.se

Enligt Lagen om offentlig anställning får en bisyssla får inte konkurrera med kommunens egen verksamhet. Den får heller inte vara arbetshindrande och det får inte finnas risk för att bisysslan skadar förtroendet för kommunen. Anne Nilsson har nu gjort en polisanmälan till nationella korruptionsgruppen mot föreståndaren och hennes chefer. Till exempel menar hon att det är skadligt för kommunens förtroende, att en av deras anställda blivit belagd med vite på 100 000 kronor för att en verksamhet inte har haft ett godkänt brandskydd.

UNT.se

HVB -hemmet Frossarbo i Björklinge stängs ever IVO beslut.

Därefter har UNT flera gånger rapporterat om problem kopplade till kommunens placeringar av unga på hem för vård eller boende, HVB:

* Nyligen stängdes HVB-hemmet Frossarbo i Björklinge av Inspektionen för vård och omsorg efter att allvarliga missförhållanden uppdagats.

* En socialsekreterare och hennes chefer har anmälts för korruptionsbrott eftersom hon samtidigt varit föreståndare för två HVB-hem.

* På fredagen kunde UNT avslöja att kommunen har gjort flera HVB-placeringar hos företaget Art Uppland, som saknar tillstånd att driva HVB-hem. Enligt kommunen har man av misstag kallat placeringarna för HVB.
UNT.se 

IVO gjorde oanmälda inspektioner den 15 maj och 5 juni i år och fann så allvarliga missförhållanden att de den 11 juli förbjöd fortsatt verksamhet. Under inspektionerna intervjuades de ansvariga på hemmet och fördes samtal med de fem pojkar som fanns på hemmet.

styvbarn.se 

Ladda ner rapporten från IVO

fredag 22 augusti 2014

Munkfors - "En skräckens by"

Drabbade mammor och pappor i Munkfors har startat en kontaktgrupp på internet för att ge varandra råd och stöd. Ett 20-tal personer har gått med. En av dem är fyrabarnsmamman Andrea.
– Munkfors är en skräckens by. Dom plockar barn som man plockar lösgodis, säger hon.


nwt.se 19/8 - 2014

Barn i Munkfors löper sex gånger större risk att tvångsomhändertas än barn i Karlstad. Sedan början av 2012 har 24 barn i den lilla kommunen fått LVU-beslut.


nwt.se 19/8 - 2014


En blogg om samma ämne.

torsdag 21 augusti 2014

Mardrömmen - Uppdrag Granskning SVT

Ett telefonsamtal räckte för att Thomas och Jenny skulle bli oskyldigt anklagade för det mest skamfyllda brott en förälder kan begå. Deras familj krossades genom att barnen omhändertogs med LVU och föräldrarna åkte in och ut från häktet.

lördag 16 augusti 2014

Ökade kostnader för Norrköpings kommun


Just nu har Norrköpings kommun 17 ”Sis-placeringar” vilket betyder barn och ungdomar som tvångsomhändertagits enligt LVU och LVM. Normalt ligger kostnaden per placering och dygn på runt 5 000 kronor. Flera av placeringarna är nu uppe i det dubbla.


År 2013 omhändertogs knappt 30 000 barn och ungdomar för att få vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Grunden för ett omhändertagande enligt LVU kan vara

Källa: Folkbladet

Har hört att den ungefär 20,000 barn är placerade konstant med vård enligt LVU eller LVM, eller att det finns ca 20,000 platser för barn utanför hemmet. Om man då räknar normalkostnaden enligt artikeln i Folkbladet så skulle den totala kostanden för LVU eller LVM bli 36,500,000,000 / år.

BBIC i praktiken - att knäcka koden



Denna bok kan jag rekommendera för er som har blivit anmälda och kommer att bli utredda av socialtjänsten.
BBIC i praktiken, skriven i samverkan med Socialstyrelsen, ger en god inblick i konceptet Barnens Behov i Centrum (BBIC). Författarna beskriver vad BBIC är, dess grundläggande värderingar och principer samt hur konceptet är uppbyggt med mötesrutiner och formulär. Dessutom redovisas hur BBIC kan användas som ett stöd för att bättre synliggöra och bedöma barns och ungas behov. Detta är en idébok skriven av praktiker för praktiker. Språket är enkelt och lättillgängligt, och fallbeskrivningar gör boken konkret. Socialarbetare och arbetsledare som vill använda BBIC i sin verksamhet får här tips och idéer. Boken vänder sig till alla yrkesverksamma som arbetar inom barnavården eller som samverkar med barnavården samt till universitets- och högskolestuderande som i sin framtid yrkesutövning kommer att möta barn, ungdomar och föräldrar som är i kontakt med barnavården.
Idag har ca 81 procent av alla Sveriges kommuner licens att arbeta med BBIC som modell enligt socialstyrelsens hemsida. Som part i en utredning så kan det vara bra att kunna modellen och veta hur socialtjänsten tänker och hur de arbetar. Andra böcker ni fritt kan ladda ner angående BBIC från Socialstyrelsen.

onsdag 6 augusti 2014

Stulen Barndom

Repotage serie som sändes via SVT Östnytt för några år sedan där man uppmärksammade två tjejer som har haft problem under sitt omhändertagande av Socialtjänsten.

Del 1:



Del 2:



Del 3:

Uppdrag granskning - Barn torteras på familjehem

Ett repotage Uppdrag Granskning sände förra året om vanvård på familjehem.



I januari i år trädde en ny lag i kraft som ger barn som vanvårdats i den sociala barnomsorgen rätt till 250 000 kronor i ersättning. Men lagen gäller bara om vanvården skedde före 31 december 1980.

Uppdrag granskning har träffat flera av de vanvårdade barn som inte omfattas av lagen. De vanvårdades några år för sent.

Joakim Friman, Robin Thysell och Andy Svensson. De tre bodde under 80-talet i samma familjehem. Inte vid samma tidpunkt, men de har alla ungefär samma minnen av sin fosterpappa och sin tid på hemmet.

tisdag 5 augusti 2014

Barngulag - första inlägget.

Första inlägget, ja var ska man börja. Tänkte starta en blogg där jag kommer att försöka framhäva det som ingen vågar prata om. Vi börjar med namnet på bloggen, Barngulag vilket jag citerar från wikipedia:
Barngulag är ett uttryck som myntades av den västtyska tidningen Der Spiegel. Ett reportage från november 1983 tog upp att barn i Sverige kunde tvångsomhändertas av polis och socialtjänst på mycket lösa grunder. Reportagetiteln var Kindergulag im Sozialstaat Schweden ("Barngulag i välfärdsstaten Sverige") och associerade till strafflägren Gulag i det dåvarande Sovjetunionen.

Svenskarna försökte tillrättavisa västtyskarna, och svenska Utrikesdepartementet kallade den 8 november 1983 till möte med totalt 150 icke-svenska journalister som man menade hade givit en snedvriden och osann bild av "välfärdsstaten Sverige", och Utrikesdepartementets presschef Lars Rönnback menade att artiklarna var dåliga och direkt felaktiga. Utrikesdepartementet beskylldes då för att försöka styra rapporteringen och försöka ge dem den "rätta" Sverigebilden och mötet blev kaotiskt.

Wikipedia