Translate

söndag 28 september 2014

Barn tvångsvårdas på sluten rättspsyk

Uppdrag Granskning tar upp ämnet om unga tjejer som har självskadebeteende, och istället för vård hamnar hos sluten rättspsyk. Inlåsta, bältade tillsammans med mördare och pedofiler. Man blir rent av förbannad.

fredag 26 september 2014

Att ta ett barn! (dokumentär)

Christina var hemlös och gravid 1998. Hon har hamnat i konflikt med socialtjänsten. Direkt efter förlossningen tas hennes nyfödda barn ifrån henne.

Del 1:


Del 2:


Del 3:


Del 4:


Del 5:


Del 6:


Del 7:


Del 8:


Del 9:


Del 10:


Kritik av Christina om dokumentären:


torsdag 25 september 2014

Striptease (1998) Handel med fosterbarn

Ett avsnitt av Striptease från 1998 av Janne Josefsson som tar upp LVU och handel med fosterbarn. I detta avsnitt är det Lars Lilled chef för Familjeenheten i Hissingen som har placerat en tolvårig flicka på ett fosterhem han själv är delägare av.

Nancy Schouten - Swedish LVU Case 2014

Hör Nancy Schouten från Holland om vad som hände henne här i Sverige. Familjen var på besök vid Munkfors och bodde i en stuga. Grannar och omgivningen började oroa sig och det skapades rykten. Man stormade stugan med åtta poliser och utförde en handryckning.



Läs mer på Peace.se

onsdag 24 september 2014

Allt fler barn tvångsomhänderstas

Under förra året blev drygt 8000 barn och unga tvångsplacerade enligt lagen om vård av unga (LVU). Det är en ökning med 2 000 barn i jämförelse med för tio år sedan.


Källa: Sveriges Radio

Socialtjänsten är överbelastad samtidigt som fler ärenden kommer in. De erfarna socialsekreterarna lämnar och nyexaminerade tar över.

”Att de inte hinner med, att nyanställda får tunga ärenden direkt och att det på framförallt barnsidan knappt finns någon rutinerad personal leder till att de inte klarar lagkrav”, skriver Lisa Skiöld i ett e-brev till 24 UNT.


Källa: UNT.se

Ett stort problem blir rättsäkerheten för både barn och föräldrar. Socialtjänsten försöker dessutom mörka vissa misstag de utför. [DN] I detta fall är det kanske ett ärende som man skulle ha utfört, samtidigt så finns det en hel del felaktigheter i omvänd ordning som också mörkas. Föräldrar som blir kränkta och utsatta glöms bort. Detta har inte samma nyhetsvärde.

tisdag 23 september 2014

Sjöbo behöver fem nya socialsekreterare

Socialsekreterarna i Sjöbo gör ett fantastiskt jobb enligt Richard Löfgren, verksamhetschef förskola och skola i Sjöbo kommun. Men på grund av för mycket arbete, 43 procent fler anmälningar om barn att jobba med än förra året.

Anledningen till att antalet anmälningar om barn som far illa har ökat så mycket tror han beror på att andra myndigheter har blivit bättre på att uppmärksamma barn som inte har det bra.


Källa: Skånskan

Tycker att man kanske kan vända på detta resonemang. Skolan och förskolan har lagt sitt ansvar på hyllan och har idag ingen plikt att prata med föräldrar vid minsta oro. Istället uppmanas lärare att anmäla till socialtjänsten. Detta är något man tar upp redan i utbildningen av nya lärare.
Till skillnad från förr, då man normalt hamnade på ett föräldramöten med lärare, kanske kurator så hamnar familjerna istället hos socialtjänsten.

10000 kronor per dygn för fosterplacering

Tillgång och efterfrågan, det är brist på familjehem runt om i Sverige i takt med att allt fler LVU- fall om omhändertagande av barn utförs. Samtidigt blir det allt vanligare med privata vårdbolag som tjänar pengar på omhändertagna barn.

Dessa kostnader har ökat väldigt mycket, även i hela landet. Det är en kamp om familjehem, för de är få i Sverige. Det innebär att de kan höja priserna och det är de priserna som stigit, säger Andreas Trygg, V, ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, och fortsätter: – En del barn är också så utåtagerande så att de måste placeras i institution, de institutionsplatserna har blivit väldigt dyra. Exempelvis kan ett barn/ungdom kosta omkring 10 000 kronor per dygn. – Det är en dyr kostnad. Och är det då en placering på två månader så är det ju 600 000 kronor. Tre sådana barn, det påverkar ekonomin.


Källa: Bärgslagsbladet Arboga tidning

IVO kritiserar enskilda samtal med barn

Socialtjänsten i Söderhamn får kritik av IVO, Inspektion för Vård och Omsorg.

"Under mötet ska socialtjänstens personal ha velat tala enskilt med barnen, utan att vårdnadshavaren i efterhand hade fått veta vad de talat om. Barnen, som är fyra och fem år gamla ska ha mått dåligt efteråt och varit rädda för socialtjänstens personal. Enligt vårdnadshavaren kan det vara så att barnen blev pressade att inte berätta vad de hade pratat om."


Socialnämndens ordförande Mattias Benke (S) vill inte kommentera det enskilda fallet. – Jag vill inte föregripa ärendet. Men rent generellt är det så att om vi får ett påpekande från Ivo så tittar vi på det. Det är bra att de har gjort en sådan här prövning, och det är ingenting som kommer att hamna i byrålådan. Om det har klickat i rutinerna så får man gå igenom det och se vad som ska göras, säger Mattias Benke.


Källa: Helahälsingland

Att beropå ärenden som hamnar i brevlådan. I Arboga har socialtjänsten undanhållit handlingar och ärenden. Den anställda lät elva ärenden ligga i flera månader. Vissa av dem handlar om oro för barn. Till sin chef sa den anställda att nödvändiga brev inte inkommit. Chefen upptäckte senare att detta inte stämde.

källa: SVT

fredag 19 september 2014

Malung-Sälens kommun omhändertar fler barn

När socialtjänsten summerades resultatet för 2013 visade det sig att placeringarna av barn ökat och att det lett till ett minusresultat på 13 miljoner kronor. Fler familjer lever under svårare förhållanden, säger Rolf Davidsson kommunchef.

En förändring de senaste åren är att man jobbar utifrån en tydligare metod där barnets behov sätts i centrum. Det kan vara en av anledningarna till att anmälningarna av barn som far illa ökat. Och med det följer fler omhändertaganden och ökade kostnader.

– Ju mer vi utvecklar våra metoder och ju mer vi förbättrar vår kompetens så är förhoppningen att vi kan hjälpa fler barn som är i behov av stöd och hjälp, säger Rolf Davidsson som är kommunchef till SR Dalanytt.

Men problemet är inte de ökande kostnaderna utan att fler barn mår dåligt. – Det är en samhällsfråga att titta på ur många olika aspekter. Fungerar skolan, fungerar samarbetet mellan socialtjänsten och skolan. Behövs det mer insatser från barnpsykiatrin, säger Rolf Davidsson.

Källa: Solleron.se

Anmäld, nekade vaccinera sina barn



En bosnisk familj som fick uppehållstillstånd för ca ett år sedan blev anmäld till socialtjänsten av skolan då föräldrarna nekade att vaccinera sina barn. Man sa att barnen redan hade fått vaccinationer i sitt hemland.

Skolan kallade föräldrarna till ett möte men eftersom pappan arbetade kunde bara mamman medverka. Hon har svårt att uttrycka sig på svenska och det fanns ingen tolk med på mötet. Kort därefter gjorde skolan en anmälan till socialtjänsten med misstankar om att barnen for illa. – Vi känner oss trakasserade av skolan och som dåliga föräldrar, säger pappan. Vid höstterminens start fick familjen hem ett brev från socialsekreteraren eftersom skolsköterskan skulle ha framfört sin oro över att barnens vaccination hade uteblivit.


Källa: Kvällsposten

söndag 14 september 2014

Stadsministerns valkampanj som fosterbarn

I videoklippet nedan säger Stefan Löfven: "Det liv som jag har fått det vill ge alla barn som växer upp i Sverige."



Visst, han har väl lyckats och kanske haft tur. Men det är många som lider som fosterbarn i fosterhem än idag. Hoppas bara inte då hans subjektiva erfarenhet kommer att köra över alla som lider.

torsdag 11 september 2014

Domstol nekade socialtjänst LVU i Luleå

Socialtjänsten i Luleå nekas rätten att omhänderta en 15-årig flicka enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Flickans situation har flera gånger varit föremål för utredning av socialtjänsten, då hon skolkat mycket ända sedan 2008 och har stora kunskapsluckor och föräldrarna har bedömts inte kunna stötta henne och få till en ändring.

Domstolen konstaterar dock att bristerna i omsorgen inte är akuta och stora, att en förbättring skett på senare tid framför allt då modern valt att jobba mindre och på sikt tänker sälja sitt företag för att kunna finnas för flickan, ge stöd och struktur. Domstolen säger nej till LVU.


Källa: Piteå-tidning

En bra nyhet där vårdnadshavaren och flickan verkar vara på rätt väg, men Socialtjänsten i Luleå försökte omhänderta henne. Tur att det åtminstonde finns klokt folk inom domstolsväsendet.

Handläggning av ärenden gäll ande övergrepp mot barn



En bok som går att ladda ner gratis, "Handläggning av ärenden gällande övergrepp mot barn" på åklagarmyndigheternas hemsida.

Boken är ganska lättläst och informativ. Ett bra verktyg för den som har blivit anmäld för misshandel, sexuella övergrepp mot barn, eller vill sätta sig in i ämnet. Den ger en inblick i hur själva processen fungerar hos polisen.

Munkfors kommun polisanmälts

Tre tjänstemän vid Munkfors kommun har polisanmälts för deras sätt att hantera ärenden angående omhändertagande av barn. Bakom polisanmälan står en grupp föräldrar vars barn blivit omhändertagna av kommunen.



Den vanliga kommentaren,
- Eftersom det häller gäller ett specifikt ärende så får jag inte uttala mig i frågan, svarar Erik Henriksson som är socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Munkfors kommun.

De kommer att stämma kommunen pga tjänstefel.

Källa: sr.se

onsdag 10 september 2014

Lär er av Saudi Arabien

Om man reser till Saudi Arabien och vill ha visum så måste man skriva under ett avtal om att följa landets lagar. Punkt 2 och 3 i följande dokument,

2. I am aware that all alcoholic beverages, narcotics and other i llegal drugs, pornographic materials or publications that violate the social norms of decency and all other publications that are disrespectful of any religious belief or political orientation are prohibited and shall not be brought into the Kingdom of Saudi Arabia;
3. I am also fully aware that the crime of smuggling narcotics and other illegal drugs into the Kingdom of Saudi Arabia is punishable by the death penalty;


Det kan tyckas hårt men ände, ärligt. Jag tror att de flesta som reser till Saudi Arabien tänker till en extra gång och registrerar dessa lagar som är enkla och enkla att följa. Dödsstraff skrämmer, kanske t.om. skrämmer bort turister och ger landet något dåligt rykte.

Tänk om Sverige kunde vara lika ärliga som Saudi Arabien och erkänna utåt till människor som ska åka hit på besök. Ett textförslag till detta dokument kunde vara,

Jag är fullt medveten om att barnaga är förbjuden i Sverige. Likaså nedsättande tillrättavisningar, kränkningar ect.
Jag är också fullt medveten om att om minsta oro eller misstanke om det förstnämnda, även genom anonyma anmälaningar kan medfölja straff att ni aldrig mer kommer att se era barn igen.


Ganska komplicerat? Just detta har hänt här i Sverige.

Ett malaysiskt par med diplomatpass sitter sedan en månad häktat misstänkt för att upprepade gånger ha slagit sina fyra barn ”i uppfostrande syfte”. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i deras hemland.

Källa: Dagens Nyheter

Så, en uppmaning till den svenska regeringen. Lär er av Saudi Arabien, skapa ett dokument som måste skrivas under så att människor förstår era lagar!

tisdag 9 september 2014

Pojke utsatt för sexuella övergrepp på familjehem

En pojke ska ha utsatts för sexuella övergrepp på ett familjehem i Skaraborg. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av den aktuella kommunen.

Pojkens mamma har gjort en polisanmälan.

Pojken var placerad på familjehemmet enligt Lagen om vård av unga (LVU). På familjehemmet ska han ha blivit utsatt för sexuella övergrepp av en person som också var familjehemplacerad.

Pojken bor inte kvar på familjehemmet.

Socialnämnden i den berörda kommunen har från de ansvariga för familjehemmet begärt information om vilka åtgärder som har vidtagits för att förhindra att liknande händelser ska inträffa igen.


Källa

Det huvudsakliga ansvaret borde ligga på Socialtjänsten i Skaraborg, eftersom det troligen är de som har valt ut detta familjehem. Men det man kan utläsa här så läggs hela ansvaret på familjehemmet? Det borde vara nolltollerans, stäng ner familjehemmet.

lördag 6 september 2014

Telefonsamtalet från Socialtjänsten

Har du eller din familj blivit anmäld till socialtjänsten. Ja då kommer du troligen få ett telefonsamtal inom kort. De kommer att kontakta dig och troligen läsa upp anmälan för dig i telefonen. Om inte socialsekreteraren läser upp anmälan så är den troligen allvarligt. Om socialsekreteraren berättar på ett ungefär och nämner t.ex. att någon har varit dum mot era barn så är även detta ett tecken på att anmälan är mycket allvarlig. Ordet dum kan många gånger översättas till misshandel eller värre.

Anmälan kan vara anonym, men om det är någon myndighet eller skola som har anmält er så får de inte vara anonyma. En myndighet eller skola som arbetar med barn har en laglig plikt i att anmäla vid minsta oro, det behövs inte finnas några bevis. Däremot kan skolan göra anmälan delvis anonym genom att t.ex. rektorn skriver under anmälan. Ett annat sätt att dölja källan är att flera personer hos personalen skriver under anmälan.

Socialtjänsten kommer att försöka ordna ett möte med dig eller er familj. Om det sker omedelbart så är detta också ett tecken på att anmälan är allvarlig. Om mötet kan vänta några dagar så är anmälan inte så allvarlig eller rättare sagt akut. En icke akut anmälan kan bli allvarlig beroende på hur mötet med socialtjänsten urartar sig. Försök med att du är upptagen, t.ex. arbetar och har svårt att ta ledigt. Då kan ni dessutom fråga om ni kan få ut anmälan och läsa igen den innan ni går till socialtjänsten. Anmälan är en handling och ni har med lagen rätt att få ta del av den. Socialtjänsten har ingen rätt att hålla anmälan, detta är tjänstefel och de måste skriva ut en kopia till er omedelbart. Det är därför socialtjänsten oftast gärna vill ha ett möte innan ni har hunnit fått ut anmälan om den är allvarlig.

Tänk på att vara kort i telefonen, för allt ni säger till socialtjänsten skrivs ner och allt ni säger kan användas emot er. Till skillnad från polisen så ligger bevisbördan på era axlar. De kan ta era barn ifrån er utan konkreta bevis. Därefter har socialtjänsten en vecka på sig att finna bevis för att lägga fram till Förvaltningsrätten.

Gå aldrig till tingsrätten eller socialen helt ensam

En artikel hos Hjärta Mod Och Styrka med namnet "Gå aldrig till tingsrätten eller socialen helt ensam", ger några grundläggande råd till den som har fått en anmälan eller påbörjad utredning.

* Ta med ett en kompis eller ombud. (Vittne så att de inte kör över dig)
* Håll saker kort och koncist. Var saklig. Var ärlig. (Allt du säger kan användas emot dig)
* Håll dig informerad och upplyst och begär ut handlingarna vart eftersom. (Kolla av felciteringar ect.)

Ett till tips från min sida, spela in mötet. Enligt lagen så är detta fullt tillåtet så länge som en person i rummet har givit tillåtelse och denna person kan vara du själv.

fredag 5 september 2014

Problem med att hitta platser vid SiS-hem

Jennie Elfström på Juristfirman Vides skriver på sin blogg följande,

Idag hade jag anledning att ta kontakt med socialtjänsten på grund av att jag gjort bedömningen att en klient for illa på det ställe som klienten befinner sig idag – vilket är en bedömning jag delar med andra professionella som på olika sätt har kommit i kontakt med min klient. En socialsekreterare sade till mig rakt ut att de (socialtjänsten) ansåg att min klient skulle tvångsvårdas med stöd av LVU, men att det inte var någon idé eftersom det ändå inte finns någon plats för min klient. Enligt socialsekreteraren finns det i dagsläget inte en enda plats på något SiS-hem i hela Sverige och att minst 10 barn ”var före i kön”. De väljer att avvakta med ett omedelbart omhändertagande, trots att min klient uppenbarligen far illa där denne befinner sig idag. Jag är naturligtvis starkt kritisk till hur socialtjänsten väljer att hantera detta och kommer att ta frågan vidare.

Platsbristen på de särskilda ungdomshemmen är ett akut och viktigt problem som SiS måste se till att lösa omedelbart.


Skrev i ett tidigare inlägg att omhändertagande av barn ökar i Sverige. Och nu verkar det som om man har fyllt alla platser som finns. Det verkar som om vi svenskar har blivit sämre föräldrar, eller är det socialtjänsten som har dragit åt svångremmarna mot folket?

Mobbing på arbetsplats (socialtjänsten)

"Enligt en grov, officiell uppskattning tar årligen 100-300 personer livet av sig som en följd av mobbning på arbetsplatsen...
Det hände socialsekreteraren Lars Persson, 53, i Krokom. Han fick en ny chef. Hon började leta fel på honom, tyckte inte att han dög. Han vände sig till sina högre chefer, men de lyssnade inte. Han begärde omplacering, utan gehör. Lars Persson mådde allt sämre. Han blev djupt deprimerad och sjukskriven. Till slut tyckte han inte ens att han var värd smutsen under sina egna fötter. Han tog sitt liv 2010."


Källa

torsdag 4 september 2014

Personal flyr socialtjänsten

En artikel hos Sveriges Radio Jönköping berättar, att personalen flyr socialtjänsten.

"Många handläggare slutar - personalomsättningen ökar och ligger nu på över 40 procent och högarna med ärenden som inte blir klara så snabbt som de borde bara växer."

"Antalet anmälningar och ansökningar till socialtjänsten när det gäller barn och unga har ökat lavinartat och mer än fördubblats sedan 2006."

"Men om fyra av tio anställda slutar varje år - hur kan man bibehålla en kvalitet och rättssäkerhet för barnen?"

Cecilia Grefve nämner inte något om kvaliten och rättssäkerheten för oss vuxna? Vi lever i ett land där en anmälningskultur har vuxit fram vilket är en grund till belastningen i systemet. Det är troligen som hon säger, att många av personalen är nyexaminerade socialsekreterare som har dålig erfarenhet. Den erfarenheten har många, alltså erfarenhet av dåligt erfarna socialsekreterare.

Uppdaterat: Cecilia Grefve har fått ett nytt toppjobb. Hon åker runt till olika socialtjänster i landets kommuner för att prata med personal. Men hon borde kanske även prata med brukare eller folk som har haft dålig erfarenhet av socialtjästen? Hur skapar man ett rättsäkert system inom socialtjänsten för vuxna som blir anklagade och baktalade? Ett första steg vore att spela in alla samtal som förs hos socialtjänsten så att man kan gå tillbaka och se om något har utförts fel hos personal. Det är det största misstaget många drabbas av, myndighetsutövning och maktgalna socionomer som kan ställa till det och sen gå hem och sova gott om nätterna.

måndag 1 september 2014

Omhändertagande av barn ökar i Sverige

Den första november 2013 var 22 700 barn föremål för heldygnsinsatser beslutade av en kommunal socialnämnd. Familjehem var den vanligaste placeringsformen oavsett kön. Under året var totalt sett 32 600 barn placerade utanför hemmet längre än ett dygn vid något tillfälle. Det innebär en ökning med 3 000 placerade barn från fjolårets 29 600.


källa: socialstyrelsen