Translate

fredag 26 juni 2015

Förslag om att slopa LVU lagen

Håkan Ceder, utredare har granskat LVU lagen, och kommit fram till att den bör slopas och reformeras från grunden. Han har skrivit en egen debatt artikel som Dagens Nyheter publicerade idag, "Skrota LVU och låt barnets bästa prägla den nya lagen"

Det har redan kommit kritik mot utredningen från Autism och Asperger förbundet, "Tvångsvård av barn med autism är ofta förödande". Där skriver man följande,

2015-06-26
Förbundet har skickat ett pressmeddelande angående utredningen om tvångsvård för barn och unga Det kan bli tillåtet att tvångsvårda barn och unga på grund av beteenden som beror på en funktionsnedsättning. Det föreslår utredningen om tvångsvård för barn och unga.

Autism- och Aspergerförbundet anser att förslaget innebär ett stort steg tillbaka i rättsutvecklingen, som istället borde sträva efter mindre tvång och mer adekvat frivilligt stöd till barn med funktionsnedsättning. Förbundet fruktar att en lagändring kommer att slå hårt mot de grupper vi representerar, eftersom det kommer att innebära utvidgade möjligheter till tvångsvård av barn och unga med autismspektrumtillstånd.

Utredningen anger som skäl för förslaget att det finns en grupp unga som står utan stöd idag, för att de inte kan tvångsvårdas. Autism- och Aspergerförbundet vet att det finns många barn med autismspektrumstillstånd som inte får adekvata stödinsatser idag och som därför far illa, men det löser man inte genom att tvångsvårda dessa barn. Adekvata stödinsatser och anpassningar måste ges inom skola, i barnets eget hem och genom stödjande LSS-insatser. Det finns inte förutsättningar att ge sådana stödinsatser inom HVB och annan tvångsvård. Målet med vård enligt LVU är att barnet ska få behandling för sina beteenden, men sådan behandling finns inte mot autism. Lösningen på problemet med till exempel självskadande beteenden är därför inte att utvidga tvånget mot unga människor utan att ge autismspecifikt stöd, hjälp och anpassningar. För att detta ska fungera behövs kompetens hos personalen, då förståelse av barnet är avgörande för att kunna ge rätt stöd.

Utredningens förslag strider också mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, där det står att förekomst av funktionsnedsättning inte i något fall ska rättfärdiga frihetsberövande (artikel 14).


Den som vill läsa hela utredningen finner den på följande sida, "Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar