Translate

måndag 3 augusti 2015

0,7 sökande per tjänst hos Socialtjänsten

Socialtjänsten i Halland har problem att hitta socialsekreterare. Enligt Yvonne Oliv är avdelningschef för barn- och ungdomsvården så är det endast 0,7 sökande per tjänst.



Samtidigt så är de ute på högskolor och informerar om anmälningsplikt, antar att det är de som kommer att arbeta inom eller emot den offentliga sektorn?

"Striktare lagstiftning och ökad inflyttning gör att antalet våldsärenden ökar i hela Halland. Störst är ökningen i Halmstad - runt 100 fler ärenden per månad." [1]

Det finns en ny lag sedan 1 oktober 2014 [2] där socialtjänsten måste göra en utredning vid minsta oro om barn far illa, eller bevittnar våld.

Den nya lagstiftningen verkar inte hålla, socialtjänsten faller samman och befinner sig i kris. Få söker sig till yrket och de erfarna som redan är där vill söka sig vidare ifrån socialtjänsten. Visst borde det vara noll- tolerans mot att barn drabbas av våld, men vid minsta oro är ett allt för hårt krafttag. Detta innebär att socialtjänsten måste lägga resurser på lösa fall där bevisbördan är omvänd istället för att ta tag i de som verkligen drabbas.
Det har framkommit att socialtjänsten även brister i uppföljningar hos placerade barn, hur de mår och blir behandlade. Det pågår vanvård hos många familjehem runt om i landet. Ett exempel är Donia Hassan, som dog hos fosterfamiljen pga vanvård?



Yvonne Oliv vid Halland ska nu marknadsföra sig med en video- film om hur kul de kan vara att jobba hos socialtjänsten. Socialtjänsten är en tragedi som skulle omstruktureras från grunden. Det bästa vore kanske att lägga ner hela verksamheten och låta polisen ta över vid misstankar om brott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar