Translate

fredag 23 januari 2015

Demonstration i Lycksele

"Ett 40-tal personer demonsterade idag utanför Lyckeles kommunhus eftersom man anser att myndigheterna behandlat en familj illa.

Bakgrunden är att två barn skiljts från sin familj i Lycksele när de omhändertagits av sociala myndigheter och flyttats till en annan ort. Kontakten mellan familjen och barnen bröts och i oktober tog det ena barnet livet av sig."


Läs mer: SVT

torsdag 22 januari 2015

Omhändertagna går i olagliga skolor

Många omhändertagna barn går i skolor utan tillstånd eller tillsyn. HVB-hemmen fortsätter att undervisa trots att det inte är tillåtet. Det visar vår granskning...

Läs mer: Lärarnas Nyheter

onsdag 21 januari 2015

JO: Socialtjänsten ska inte söka efter information om enskilda på Facebook

Socialtjänsten ska inte snoka på folk över sociala medier, speciellt inte med sina privata konton. Detta skriver JO om ett fall som handlar om försörjningsstöd. Hursomhelst så borde detta omfatta hela socialtjänstens verksamhet.

Läs mer: Dagens Juridik

Klagomålen på Socialtjänsten ökar

Klagomålen ökar mot Socialtjänsten i hela landet. Allt fler anmälningar görs till IVO och många klagomål handlar om utdragna handläggningar som kretsar kring barn och hur socialtjänsten bemöter sina klienter.

Läs mer: DN

lördag 3 januari 2015

Sexuellt utnyttjad och mordhotad av socialsekreteraren

Nättidningen Fria Tider tar upp ett märkligt fall där socialsekreteraren både utnyttjar och hotar sin klient som befinner sig i underläge. Hon kräver sex av pappan och hotar honom till livet.

"– Hon skrek åt mig att fortsätta att knulla henne, annars skulle hon inte hjälpa mig att få hem barnen, säger han."

Socialsekreteraren nekar allt kring detta, men hon har lämnat sin tjänst enligt socialchefen på enheten.

Läs hela artikeln: Fria Tider

fredag 2 januari 2015

Socialtjänsten hinner inte utreda fosterfamiljers lämplighet



I detta repotage berättar man att fler vill bli fosterföräldrar till omhändertagna barn i Karlskoga. Det är så pass många att socialtjänsten inte hinner med att utreda om föräldrarna är lämpliga.
En annan sak jag reagerar på i denna intervju är när reportern frågar fostermamman, att om åtta år så kommer detta barn att vara tio, hur kommer din familj att se ut då? Kommer du att ha fler barn?
Fostermamman säger, det hoppas jag verkligen, så många vi får plats med.

Socialtjänstens mål med LVU fall bör alltid vara att man vill återförena barnen med sina biologiska föräldrar. Det känns som om kvinnan i detta repotage och journalisten, först ser att detta barn fortfarande är kvar i familjen om åtta år? Sen önskar kvinnan att det har kommit in fler barn som hon ska ta hand om?
I min värld så borde man inte hoppas på att barn far illa. Fosterhem, fosterföräldrar är en temporär lösning och inte permanent.

Postade tidigare idag en längre intervju med Jur. kand med lic. Siv Westerberg och Jur.kand Jenny Beltrán om Socialtjänsten och dess brister i det svenska samhället. [1]
Där berättade man om tre kategorier bland fosterföräldrar:

1. Psykopater, många gånger kriminell bakgrund som funnit att det går att tjäna pengar på fosterbarn.
2. Föräldrar med 3-4 barn där mamman helst av allt vill vara en hemmafru men inte har råd. 3. Barnlösa föräldrar som istället för adoption söker sig till Socialtjänsten för att ta hand om ett barn.

Kvinnan i detta reportage säger även:
– Det finns ju inga restriktioner kring om man är gift, sambo, eller ensamstående. Men de här barnen finns.

Även detta känns märkvärdigt att man tar upp i reportaget. Troligen finns det inga restriktioner kring någonting eftersom Socialtjänsten i Karlskoga inte hinner med att utreda fosterföräldrar om de verkligen är lämpliga?

Läs artikeln: Sveriges Radio

Brister i det svenska socialtjänst systemet



En längre intervju med Jur. kand med lic. Siv Westerberg och Jur.kand Jenny Beltrán om Socialtjänsten och dess brister i det svenska samhället.