Translate

fredag 29 januari 2016

Tips om att kämpa emot socialtjänstens maktmissbruk

Barnens bästa tipsar om att man kan använda sig av IVO´s beslut som argument när man kämpar för sina barn som har blivit tagna av socialtjänsten. Ett grundläggande utgångspunkt är att omhändertagna barn ska återförenas med föräldrarna och om socialtjänsten arbetar emot er så finns det beslut och texter utifrån lagen som kan hjälpa er att stärka era argument.

Ett annat tips är att läsa socialtjänstens egna handböcker och läroböcker för socionomer. Det sker ganska ofta att socialsekreterare inte efterföljer det som de själva har lärt sig under sin utbildning. Mycket går efter rutin, de klagar på stress och bristande arbetsförhållanden hos socialtjänsten som arbetsplats. Men, detta är inget argument som tillåter dem att brista i rättssäkerheten och behandla barnen som föremål.

Glöm heller inte att spela in alla samtal och möten. Det är ofta mycket som sägs och socialsekreterare är specialister på att feltolka det du har sagt. Många gånger så känner du säkert inte igen dig i deras anteckningar. Har du samtalet inspelat så kan du lyssna igenom detta och hänvisa dem var de har brustit. Du kan t.om. dokumentera grova tjänstefel genom detta vilket heller inte är ovanligt. Har du inte spelat in samtalen så blir dina ord relativt svaga mot en myndighetsperson.

Kräv ut alla papper och akter som är skrivna om er, inte endast hos socialtjänsten. Du kan kräva ut från bvc, polisen, barnpsykolog, läkare, skola ect. Dessa anteckningar kan vara ett gott underlag som kan användas. Socialtjänsten kontaktar inte alla myndigheter under en utredning, de ska inte utreda mer omfattande än vad som enligt dem behövs. Detta är både positivt och negativt, ibland så har t.ex. bvc uppmärksammat egenskaper hos barn som socialsekreterarna inte har kännedom om. De kan lyfta fram iakttagelser som säger emot socialsekreterarnas inbillade oro eller anmälningar.

När du har möte med socialsekreterarna var återhållsam med vad du säger. Allt kan använda emot dig och innan ett lvu har trätt in så har du ingen tillgång till fri advokat. Däremot kan du spela in samtalen, eller ta med dig en medhörare, en vän som sitter tillsammans och lyssnar på samtalet.

Detta är några tips, det finns säker fler. Lämna gärna en kommentar om du håller i något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar